skip to Main Content

Vrieskou

« Terug naar artikel

Vrieskou

Vrieskou en longproblemen…. geen perfecte match. Iemand met een volledig paar gezonde longen heeft het al moeilijk om vlot te ademen bij temperaturen onder nul. Voor iemand met een blaasbalk die niet meer optimaal functioneert is het een nog grotere uitdaging.

Vanochtend toen ik buitenstapte kwam de koude me in alle hevigheid tegemoet. Temperaturen tot -5°C. Ofte ijs- en ijskoud. Ik hoor graag van anderen hoe gezond zo’n lucht wel is. De microben en insectjes gaan dood en er zou “meer lucht” zijn.

Waarom voel ik me dan eerder zoals mijn krokusjes en veel te vroege paasbloemen in de tuin die deze nieuwe ijstijd niet meer hadden verwacht. Ze staan er troosteloos en verkleumd bij en gebruiken al hun energie om deze temperaturen toch het hoofd te bieden.

Ik heb een extra warme trui aangetrokken, een dikke sjaal, een muts en een jas waarmee ik naar de Noordpool kan vertrekken. En toch… eens ik me buiten de vertrouwde nestwarmte begeef, voelt het onmiddellijk ongemakkellijk aan. Mijn longen doen het de laatste tijd iets beter en dat wil ik ook zo houden. Ik hoef geen spelbreker zoals deze koude die mijn longen opnieuw op de proef stelt. Alles in mijn lichaam protesteert en ik probeer met meerdere lagen kleding een extra beschermlaag te creëren.

De komende dagen zakt de temperatuur nog dieper onder nul. Hopelijk reageren mijn longen hier niet te negatief op en worden die granuloomhaarden hierdoor weer niet aangewakkerd.

Toch nog maar een extra sjaal dan?

Helga

Hallo, ik ben Helga en kom uit België. Sinds 2015 weet ik dat ik sarcoïdose heb, stadium III. Het was even schrikken toen ik de diagnose kreeg maar intussen is het een deel van mezelf geworden en slaag ik er nog altijd goed in om werk en privé in balans te houden. Ik werk full time en heb nog een bijberoep. Dit lukt prima omdat ik continu het evenwicht bewaak tussen wat mijn hoofd wil en mijn lichaam kan. Een uitdaging… dat wel. Maar laat dat nu net één van mijn sterkste punten zijn: uitdagingen aangaan… :). Met mijn blog wil ik de bekendheid rond de ziekte vergroten, de gemoedstoestand bespreekbaar maken en een tipje van de sluier oplichten over deze vaak ‘onzichtbare ziekte’. Mijn blogs staan ook op mijn eigen weblog: https://sarcoidosesite.wordpress.com.

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top