skip to Main Content

Rusteloze benen, rusteloze nachten

« Terug naar artikel

Rusteloze benen, rusteloze nachten

Rusteloze benen, rusteloze nachten

Rusteloze benen is een venijnige en soms onderschatte klacht die je levenskwaliteit danig kan verminderen. Het komt ook in combinatie met sarcoïdose voor. Wat kun je eraan doen?

In de Facebook-groep van Dunne Vezel Neuropathie wordt de volgende vraag gesteld:

“Ik zou graag willen weten of er nog meer mensen zijn die ineens van die onrustige benen hebben. Het begon eerst met heel veel pijn in de benen; deze zijn nu zo onrustig dat ik niet weet waar ik ze moet houden. Zitten is vervelend en liggen enz. eveneens. Zo is er elke keer weer iets; ik word er een beetje moedeloos van.”

Mijn antwoord:

Rusteloze benen is een erg vervelende klacht. Je bent zeker niet de enige. Er bestaan medicijnen tegen zoals Pramipexol (een middel tegen Parkinson). Er zijn ook andere behandelingen denkbaar zoals een warm bad voor het slapen gaan en tegenwoordig zelfs elektronische beenmassage in bed. Bespreek met je huisarts of specialist wat voor jou het beste is.

Een arts zal zich mede afvragen wat de klacht van rusteloze benen (Engels: Restless Legs Syndrome) kan veroorzaken. Neuropathie: idiopathisch, letsel, diabetes, sarcoïdose? Slaapapneu? Andere ziektebeelden? Om het nog ingewikkelder te maken: er bestaan ook medicijnen tegen neuropathische pijn die als mogelijke bijwerking rusteloze benen kunnen veroorzaken; dit geldt bijvoorbeeld voor Cymbalta (werkzame stof: duloxetine).

Nee, ik ben geen arts; maar ik weet wel dat rusteloze benen je slaapritme lelijk kunnen verstoren (intolerantie van lakens op je benen, woelen, wakker worden, rondspoken, nachteten, enz.). Deze venijnige en soms onderschatte klacht kan je levenskwaliteit danig verminderen. Zo raak je van de regen in de drup. Het is dan ook in jouw belang om hier niet zelf mee te tobben maar medische hulp in te roepen.

Jules Prast

Jules Prast (1961) studeerde af in de moderne geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij enige jaren freelance journalist. Na zijn militaire diensttijd als reserve-officier bij de luchtmacht werkte hij eerst als voorlichter bij het Ministerie van Financiën. Aansluitend bekleedde hij leidinggevende posities bij ABN Amro en Philips. Sarcoïdose kreeg hij voor het eerst in 1990. In 2007 moest hij door zijn ziekte abrupt een punt zetten achter zijn werkend bestaan. Hij is lid geweest van de redactie van SarcoScoop; ook op zijn blog (lees ze ook op zijn weblog) schrijft hij over sarcoïdose en zijn leven als patiënt. Hij onderhoudt daarnaast een tweede blog over boeddhisme en spiritualiteit. Jules woont met zijn vrouw en twee schoolgaande kinderen in Woerden, de ‘hoofdstad van het Groene Hart’.

Lees alle blogs

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top