skip to Main Content

Zo ziet een cardiale PET/HRCT-scan eruit…

« Terug naar artikel

Zo ziet een cardiale PET/HRCT-scan eruit…

Veel mensen vragen het aan me. “Hoe ziet een PET-scan er nu eigenlijk uit?” Tja, tot vandaag kon ik het alleen maar omschrijven. Maar vanmorgen kwam ik een prachtige fotocompilatie tegen van een cardiale (hart) PET/HRCT-scan, wat heel veel op mijn laatste resultaat lijkt.

Wat is een PET/HRCT scanner? Iedereen heeft ooit wel eens te maken gehad met een MRI-  (Magnetic Resonance Imaging) of CT (Computer Tomografie) scan. De MRI werkt op basis van magnetisme, waar de CT-scanner baseert op röntgenstraling. Een PET-scanner (Positron Emissie Tomografie) is een andere vorm van beelden maken; deze werkt met een heel lage dosis nucleaire stof die snel vervalt.

Er moet zo weinig mogelijk suiker in het lichaam zitten voor deze scan, want de nuceaire stof bindt zich aan suikers. Snelgroeiende weefsels zoals ontstekingen en tumoren nemen veel suiker op, dus daar zal de nucleaire stof zich gaan concentreren en wordt deze concentratie mooi zichtbaar op de scan. Om dit te bereiken moet daags voor het onderzoek een koolhydraatvrij dieet worden gevolgd en veel worden gedronken.

Een PET/HRCT scanner bestaat dus uit twee scanners, die in een keer de gewenste plek op verschillende manieren in beeld brengt. Omdat de beelden tegelijkertijd worden gemaakt kunnen deze over elkaar worden gelegd om een soort 3-D beeld van het lichaam te maken. Dat maakt het makkelijker om de exacte plaats van eventuele afwijkingen te kunnen bepalen.

Een PET/CT scanner

Er is wel wat uitleg nodig voordat je het plaatje juist kunt interpreteren. De bovenste twee zijn de beelden van de HRCT scanner (Hoge Resolutie CT); de onderste twee die van de PET scanner.

Linksboven: HRCT scan van het hart, met een normaal dieet voor dit onderzoek (koolhydraatvrij); de grote zwarte vlek is een groot deel van het hart. Linksonder dezelfde opname, maar nu vanuit de PET scanner gezien (de oplichtende vlek geeft de hartactiviteit weer).

Rechtsboven: HRCT scan van hetzelfde hart, nu na een hoog vet dieet (ook koolhydraatvrij, maar met veel vet). De grote zwarte vlek is verdwenen, en alleen de actieve sarcoïdose is nu zichtbaar in het hart als zwarte vlekken. Rechtsonder dezelfde opname, maar nu gezien vanuit de PET scanner; de oplichtende vlekken geven exact de sarcoïdose activiteit aan. De plekken zijn gemarkeerd met de zwarte pijlen.

Gelukkig is de sarcoïdose in mijn hart niet actief; wel zitten er nog de nodige opvlammingen rondom dit oh zo vitale orgaan. We proberen nu de boel stabiel te houden en misschien nog iets te verbeteren door de MTX dosis (Methotrexaat) te verhogen naar 20mg per week, subcutaan spuiten in het buikvet.

Hopelijk ziet het er volgend jaar beter uit… We blijven hopen!

Rob van Jaarsveld (Webmaster)

Hallo, ik ben Rob van Jaarsveld (1960), voormalig systeembeheerder bij een grotere multinational na een 22-jarige carriére bij de Luchtmacht en nu 100% arbeidsongeschikt door neurosarcoïdose. In 2015 werd bij toeval sarcoïdose stadium II geconstateerd; in mijn blogs lees je hoe en wat daarna kwam. Na die eerste diagnose kwam ik direct bij de SBN terecht en gelijk als vrijwilliger aangemeld om iets voor mijn mede-patiënten te kunnen doen. Ik beheer nu met een aantal medevrijwilligers deze website, het forum, de social media en blog naast het redactiewerk voor de Sarcoscoop. Ik hoop dat mijn verhalen (ook te lezen op www.vonjot.nl) anderen kunnen inspireren om het allemaal een keer lekker van zich af te kunnen schrijven. Hoe dan ook: ondanks alles blijf ik positief, en zal mijn lichaam niet laten winnen van mijn geest!

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top