skip to Main Content

Zondagmiddag chill

« Terug naar artikel

Zondagmiddag chill

Het is zogezegd zondagmiddag. De lunch net achter de kiezen, en nu even lekker uitbuiken en rusten. Want: ja, ik ben weer eens over wat grenzen en drempels heen gevlogen, dus mijn lijf schreeuwt “LAAT-MIJ-MET-RUST“! En als dat gebeurt kan je maar beter hakjes maken en netjes gehoorzamen; dat heb ik inmiddels wel geleerd.

Watskeburt? (vrije vertaling van “wat is er gebeurd” door De jeugd van tegenwoordig – 2005)? Een aantal zaken gingen hieraan vooraf. Een (over)volle agenda met onderzoeken, consulten, revalidatie, vergaderingen en allerlei regeldingen. Tussendoor nog wat stukken voor de SarcoScoop geproduceerd, en een enorme berg emails verwerkt. Tel daarbij op een gammel lijf door een stevige, tegen griep aanhangende verkoudheid en een bijna fout afgelopen bloedonderzoek en je hebt de perfecte omstandigheden gecreëerd om eigenwijs te zijn (nietwaar Annemiek?).

Dit gedrag komt altijd als een boemerang terug. Roofbouw plegen op lichaam en geest blijft nu eenmaal niet ongestraft, en de boetedoening begon al snel zo rond het midden van de week. Brak van de verkoudheid afgelopen woensdag bloed laten afnemen voor de 4-wekelijkse doorsmeerbeurt met het Inflectra infuus op vrijdag in Nieuwegein. Donderdag niets meer gehoord, dus vrijdag ochtend vroeg af naar mijn 2e huisadres, het St Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Net Den Bosch voorbij gaat de telefoon, nummer 088-320…. Oei, kan niet goed zijn, want dat is het nummer van het ziekenhuis! Longarts aan de lijn, die me vroeg of ik al onderweg was. Het bloed was namelijk niet goed; de CRP (ontstekingswaarde) was veel te hoog. Uitgelegd dat ik behoorlijk verkouden ben, en een beetje ontstoken oog had. Maar dat het allemaal alweer op zijn retour is, want ik voelde me aanmerkelijk beter dan de dagen ervoor.

Zodra ik me had gemeld wilde ze me onderzoeken; bij deze CRP-waarde kan het zomaar zijn dat de dure Inflectra direct door mijn lijf wordt afgestoten of vernietigd, en dus niet kan worden toegediend. Dat zou wel balen zijn; 200 km voor niets gereden, maar erger nog, mijn schema in de war. Gelukkig was het na onderzoek goed genoeg voor haar, en dus de slang erin. Dat mijn lijf het er niet helemaal mee eens was bleek later: doodmoe achter het stuur terug naar huis. Gelukkig voor de files uit, maar toch…

Die slopende vermoeidheid trok door naar de zaterdag; zo’n beetje de hele dag in mijn relaxstoel gehangen, en niets gedaan. Vanmorgen voelde ik me wat beter behalve een vervelende pijn in mijn rug; lekker zonnetje buiten en 14 graden. En wat doe je dan: juist, de tuin voorjaar gereed maken: blad weghalen, rommel opruimen en de bamboehaag snoeien. Na een half uur moeten stoppen; even uitblazen en wat drinken. Maar toch even afgemaakt voor de lunch, and here i am…

Pijn in de onderrug. Niet gewoon, maar het mes-in-de-rug gevoel van een hernia. Dus weer veroordeeld tot de stoel, en dus alle tijd om mijn gedachten op papier te verwoorden. Voor de zoveelste keer zit ik mezelf helemaal verrot te schelden (gelukkig voor de aanwezigen alleen in mijn hoofd), en neem me voor de weet-ik-hoeveelste keer voor om dit niet meer te laten gebeuren. Helaas ken ik mezelf goed genoeg om te moeten toegeven dat ik precies dat niet kan beloven, dus geldt deze afspraak waarschijnlijk maar voor een paar dagen… We zien het wel. Aan de andere kant: alles staat er weer netjes bij; laat de lente maar komen!

Rob van Jaarsveld

Hallo, hier schrijft Rob van Jaarsveld (1960), sinds kort 100% arbeidsongeschikt door neurosarcoïdose. Bij toeval werd in 2015 sarcoïdose in de longen geconstateerd; in mijn blogs lees je hoe en wat. Ik kwam na de diagnose als eerste bij de SBN terecht; ik heb mij geen moment bedacht en mij als vrijwilliger aangemeld om iets voor mijn mede-patiënten te kunnen doen. Ik doe nu met een aantal medevrijwilligers het (vooral technisch) beheer van deze website, het forum, de social media en naast het bloggen ook redactiewerk voor de Sarcoscoop. Ik hoop dat mijn verhalen (ook te lezen op www.vonjot.nl) anderen kunnen inspireren om het allemaal een keer lekker van zich af te kunnen schrijven. Hoe dan ook: ondanks alles blijf ik positief, en zal mijn lichaam niet laten winnen van mijn geest!

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top