skip to Main Content

Zeef

« Terug naar artikel

Zeef

Wat zijn de ergste twee symptomen van ziek zijn? De dodelijke vermoeidheid en een geheugen als een gatenkaas. Hoewel, bij een gatenkaas zit nog genoeg kaas naast de gaten. Je kunt beter zeggen van een geheugen als een zeef: wat erin komt verdwijnt direct weer.

Dochterlief had een keer een mondeling Duits. Vraag ik haar hoe het ging en ze maakte me blij toen ze zei dat ze er een 9 voor had. Geweldig, goed gedaan meiske. Super trots geef ik haar een knuffel.

Na ongeveer 10 minuten vraag ik haar, hoe haar Duits ging. Ze is erg verbaasd dat ik dat vraag. Ze had toch net verteld dat ze een 9 had? Oh ja, weet ik niks van. Dus zegt ze nog een keer dat ze een 9 heeft. Weer knuffel ik haar en ben ik blij.

Toen ik het haar de 6e keer vroeg vond ze het toch écht niet leuk meer. En ik? Ik kon er niks op zeggen, want ik wist het écht niet meer. Alles wat op korte termijn gebeurd is, raak ik kwijt.

Vroeger, ja dat weet ik nog wel. Klasgenoten “spreek” ik nog op een speciale facebook pagina en we halen leuke herinneringen aan vroeger op. Meester Pulles van de 6e klas had altijd 6 klontjes suiker in zijn thee, de hele klas zat altijd te tellen.

Kengetallen van telefoonnummers weet ik ook aardig te plaatsen als ex telefoniste van een bibliotheekcentrale. Vraagt manlief waar 035 vandaan komt, weet ik dat dat in de buurt van Hilversum is, of Hilversum zelf. 0114 is ergens in Zeeland, 050 is Groningen en omstreken. Dat weet ik allemaal nog wel.

Dat is allemaal van voordat ik ziek werd. Sinds die tijd gaat mijn geheugen steeds verder achteruit.

Als ik nu iets vraag, wordt het aan me uitgelegd. Ik lees het drie keer en hoop dat het blijft hangen. Een maand later kan ik dezelfde vraag stellen, ik ben het helaas toch weer kwijtgeraakt.

Soms durf ik al niks meer te vragen, kans is groot dat ik het antwoord kwijtraak. Of dat men zegt dat je dat toch niet kunt onthouden, hoe goed je ook je best doet. Of dat er gezegd wordt dat er de afgelopen jaren diverse keren je iets is verteld. Maar ik wéét het niet meer!!!

En dat doet pijn! Ik wil niet steeds hetzelfde blijven vragen en steeds dezelfde antwoorden krijgen. Ik wil het 1x vragen en kunnen onthouden.

Ik vraag me af wat erger is, zo’n geheugen of die vermoeidheid. Met die vermoeidheid kan ik omgaan, gewoon gaan liggen en de ogen dichtdoen. Of je dan slaapt of niet, je komt toch tot rust.

Maar dat geheugen? Daar kun je niks aan doen, wat er in gaat, gaat er helaas direct weer uit.

Dus lieve mensen, ik kan er niks aan doen, het lúkt gewoon niet!

Thea Lubbers

Mijn naam is Thea Lubbers, 55 jaar, getrouwd en twee kinderen. De oudste is 25 en de jongste is 16. Tot 2003 heb ik gewerkt, toen kreeg ik mijn eerste hernia.
In 2009 ben ik 85-100% afgekeurd. Ik heb een steeds terugkomende hernia (4e nu) en longproblemen. Astmatische bronchitis en daar heb ik veel last van. In 2013 is bij mij de diagnose sarcoïdose gesteld. Volgens mijn longarts heb ik het in milde fase, het zit bij de longen, in de ogen en de huid.
Vorig jaar ben ik verhuisd naar Didam en train sinds die tijd hard om mijn conditie weer van 0 naar hoger te krijgen omdat de winkels en familie op loop en fiets afstand zitten en ik niet afhankelijk wil blijven van mijn man als ik ergens heen moet.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Een van de bijwerkingen van Prednison/Prednisolon is een warrig geheugen, daar heb ik ook enorm last van gehad. De enige die begreep dat ik daarbovenin een zeefje had zitten in plaats van een hersenpan, was de longarts: zij maakt dat heel regelmatig mee. Sinds ik de prednisolon mag afbouwen (en MTX mag opbouwen) gaat mijn geheugen weer de goede kant op.
    Ik slik nog steeds 20 mg van die prednisolonrotzooi, maar ik hoop er half mei helemaal vanaf te zijn – en mijn hersnes weer terug te hebben….

    Ik weet natuurlijk niet of je predniso(lo)n slikt, maar als dat wel zo is, is het misschien een goed idee om te vragen of je dat mag afbouwen en mag overstappen op methotrexaat. Ik hoop dat je daarmee geholpen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top