skip to Main Content

Sarcoïdose & Gezin

« Terug naar artikel

De meeste mensen die de diagnose sarcoidose krijgen zijn in de leeftijd van twintig tot veertig jaar. Het gaat dus vaak om jonge gezinnen of mensen met een kinderwens. Voor de meeste van hen is het gezinsleven, al dan niet in combinatie met een baan, door de sarcoïdose een behoorlijke opgave geworden.

De sarcoïdosevermoeidheid kan ervoor zorgen dat de eenvoudigste handelingen veel wilskracht en planning vragen. Hierdoor wordt ook de mentale belasting groter. Het omgaan met een ziekte die zoveel invloed heeft op het dagelijks leven is voor de patiënt zelf niet makkelijk, maar ook binnen het gezin heeft het invloed. Veel mensen met sarcoïdose ervaren een schuldgevoel naar hun partner en/of de kinderen en hebben het gevoel hen niet met hun problemen te willen belasten.

Ook het sociale leven komt onder druk te staan, want als je al moet plannen wanneer je je boodschappen kunt doen dan is een bioscoop pakken met vrienden of vriendinnen een stuk verder uit beeld. De wereld wordt daardoor makkelijk kleiner.

Back To Top