Ga naar hoofdinhoud

Begrip kan alleen ontstaan als jij duidelijk bent

Iedereen zegt wel eens “Ik ben moe”. Maar deze woorden kunnen veel betekenissen hebben. Mensen die gezond zijn denken vaak dat de moeheid wel over is na een avond vroeg naar bed. Dit is natuurlijk niet de reactie waar je op hoopt. Wat kun jij doen om dat te verbeteren?

We vroegen verschillende mensen naar de echte betekenis van het korte maar zo veel betekende zinnetje.

Als de mensen uit je directe omgeving niet weten wat jij precies bedoelt met “Ik ben moe” kun je ook niet van hen verwachten dat ze uit onderstaande opties de juiste kiezen. Je zult hen daarbij dus op weg moeten helpen. Dat is namelijk de enige manier waarop jij ze in staat stelt om je te begrijpen en dus ook de enige manier waarop je ze de kans geeft om je goed te kunnen steunen.

Geef je directe omgeving dus de kans om hierin te groeien, ook, of misschien wel JUIST als je denkt dat gezonde mensen het toch niet snappen!

Ik heb wat medeleven nodig om de dag door te komen


Ik heb niet de energie om mezelf rechtop te houden.

1. De meeste gezonde mensen begrijpen niet dat “ik ben moe” een verkorte versie van ons verhaal is. Wanneer ik vrienden en familie uiteindelijk echt vertel dat ik me ziek voel of moe ben dan betekent dit ook echt wat. Dat betekent dat ik de symptomen waar ik dagelijks mee geconfronteerd word niet langer kan maskeren en dat ik wat medeleven nodig heb om de komende uren of soms dagen nodig heb om door te komen.

2. “Ik ben moe” dan betekent dat ik het emotioneel en fysiek niet meer aan kan.

3. Wanneer ik zeg “ik ben moe” dan geef ik mezelf toestemming om kwetsbaar te mogen zijn en even te stoppen met het vechten tegen mijn ziekte.

4. Als ik zeg dat ik moe ben dan vertrouw ik je genoeg om te laten zien hoe ik me echt voel voordat ik weer de strijd met mijn ziekte aan ga.

5. Ik wil echt doorgaan met helpen maar ik weet zeker dat ik omval als ik nog één ding doe.

6. Gewoon zitten in een stoel is al te uitputtend. Ik heb niet eens de energie meer om mezelf rechtop te houden. Ik ben niet moe…. ik ben totaal uitgeput.

7. Wanneer ik zeg dat ik moe ben bedoel ik dat ik er nu niet meer over wil praten. Het betekent dat ik het gevecht van mijn lichaam tegen mezelf zat ben, dat ik moe ben positief te moeten zijn, dat ik moe ben om maar over mijn grens heen te gaan, dat ik moe ben van het oneindige programma aan procedures en doktersonderzoeken die steeds maar nieuwe problemen aan het licht lijken te brengen. Ik weet dat alles goed gaat komen en dat hoop mij erdoor zal slepen, maar op dit moment “ben ik moe” en heb niet de energie of het doorzettingsvermogen om het “goede” in mijn situatie te vinden.

8. “Ik ben moe” is de code voor: “Ik ben tegen de uitknop aangelopen; ik heb niet de energie om de “overload” die mijn lichaam en geest te verduren hebben, te verklaren; Ik moet even alleen zijn; Het spijt me dat ik dat niet voor je kan doen maar ik kan dat nu niet eens even voor mezelf doen.

9. In de meest gevallen betekent het, “ik weet dat je het goed bedoelt maar alsjeblieft geef me wat ruimte. Ik zou graag even alleen zijn”. “Dit is voornamelijk wanneer ik absoluut uitgeput ben en geen energie meer heb om rekening met de mensen om me heen te houden.”

10. Mentaal ben ik volledig uitgeput doordat ik me op de werkvloer groot moet houden terwijl het enige wat ik zou willen, is het uitschreeuwen van de pijn. Het grootste gedeelte van de dag kijk ik naar de tijd die langzaam weg tikt tot het moment dat ik naar huis kan gaan en opgekruld in bed kan kruipen en me overgeven aan de pijn.

11. Ik wil, nee ik moet hier even neerstorten. Ik kan nauwelijks mijn eigen naam onthouden, laat staan dat ik weet wat je nu van mij verwacht.

12. Wanneer ik zeg dat ik moe ben, bedoel ik dat ik niet meer kan lachen en doen alsof er niets aan de hand is. De hele dag doe ik mijn best, probeer ik me voor te doen als de persoon van weleer. Wanneer ik moe ben dan kan ik niet meer doen alsof, ik moet nu zijn wie ik ben. Het licht is simpelweg uit.

13. Ik ben emotioneel uitgeput maar ik wil niet zwak overkomen of in details treden. Het is dan soms simpeler om maar te zeggen “Ik ben moe”.

14. Ik zeg “Ik ben moe”, maar wat het betekent is dat ik volledig uitgeput ben, ik kan nauwelijks functioneren, ik heb het gevoel dat ik al dagen niet geslapen heb, mijn lichaam en geest snakken naar rust!

15. Wanneer ik zeg dat ik moe ben dan betekent dat welke plek waar ik op dat moment ben een prima plaats is om te gaan liggen en ik hopelijk kan slapen. De betonnen vloer hier? Ja, dat lijkt me een geweldige plek.


Moe zijn is meer dan slaap hebben

16. Mijn lepels zijn op. Geen sap meer, geen energie meer… Ik kan fysiek de energie niet meer opbrengen om iets af te ronden.

17. Mijn hersenen zijn leeg. Wanneer iemand iets tegen me zegt, reageer ik automatisch met “Ik ben gewoon moe”.

18. ‘Ik ben moe’ betekent dat ik het even niet meer kan opbrengen om bij alles wat ik doe, kan wilskracht aan te moeten spreken. Alles wat ik doe kan omdat ik het wil, niet omdat ik het kan. Nu is mijn wilskracht op en wil ik even niets meer.

19. Vaak kijken mensen raar op als ik een of twee dagen na een (voor mij) grote inspanning nog aan het bijkomen ben. Ik ben moe betekent dan dat mijn versleten batterij nog aan de oplader ligt, maar omdat de oplader ook oud en versleten is gaat het opladen niet zo snel.

20. Ik wil even niets meer, laat me met rust!

Het oorspronkelijke artikel is geschreven door Erin Mogdol. Wij hebben het vertaald uit het Engels en bewerkt. Bron: https://themighty.com/2017/03/what-im-tired-means-with-chronic-disease/

Scroll naar boven