Ga naar hoofdinhoud

Niet op een bepaald woord kunnen komen, vergeten waar je mee bezig bent, ergens heen lopen maar niet meer weten waarom, aan tien dingen tegelijk beginnen maar niets afmaken, afspraken vergeten, mensen niet meer herkennen. Allemaal bekende problemen voor mensen met sarcoïdose.

Tips voor een beter concentratievermogen

Gebrek aan energie is een van de meest bekende en gehoorde klacht van een sarcoïdosepatiënt. Als je bedenkt dat vijftig procent van je energie gebruikt wordt door je hersenen dan is het begrijpelijk dat dit gebrek aan energie ook van grote invloed is op geheugenproblemen en problemen met de concentratie. Klachten die ook veel voorkomen bij mensen met sarcoïdose. Valt daar nu wat aan te doen? Eerlijk gezegd, niet zo heel veel. Maar wij hebben veel aan onderstaande praktische tips!

  • Het lijkt heel logisch maar ga eerst eens bij jezelf na op welk moment van de dag je de meeste energie hebt. Je hebt ochtendmensen en avondmensen: wat voor type ben jij? Doe de dingen waar je een goede concentratie voor nodig hebt op die momenten dat je de meeste energie hebt.
  • Houd een paar dagen achter elkaar een soort dagboek bij, waarin je opschrijft op welk moment je wordt afgeleid en waardoor. Je kunt zo gemakkelijk in beeld brengen waardoor je uit je concentratie gehaald wordt. Heb je de reden ontdekt, zoek er dan direct een oplossing voor.
  • Schrijf alles op! Wij zijn als redactie grootverbruikers van de plakken memobriefjes. Loop ze ook regelmatig na en gooi weg wat er al gedaan is. Dan hoopt het niet op.
  • Controleer ‘s avonds je agenda voor de volgende dag. Zet een wekker of smartphone als je die dag wat moet doen, als je weg moet of als je iemand moet bellen. Zet deze net wat eerder dan het moment dat je daadwerkelijk iets moet doen. Dan hoef je niet constant op je horloge te kijken en heb je alle tijd om je voor te bereiden als het wekkertje gaat. Dat maakt het leven wat rustiger.
  • Wil je niet afgeleid worden als je aan iets bezig bent? Leg dan diezelfde smartphone uit het zicht, wel op hoorafstand in verband met de eerdere wekkertip. Zo kom je niet in de verleiding om hem te checken of een spelletje te spelen.
  • Zet ook je telefoon of mailprogramma op stil. Dan word je niet iedere keer gestoord. Een paar keer per dag op je telefoon kijken of je mail controleren is voldoende.
  • Zet stoorzenders als radio en tv uit. Zet ze alleen aan als je er daadwerkelijk naar kijkt of luistert. Ze kosten onnodige energie als je ze op de achtergrond laat aan staan.
  • Voel je de concentratie wegglippen? Ga dan even iets heel anders doen. Loop even een rondje buiten, of ga op het balkon of terras staan voor een frisse neus of maak tien kniebuigingen.
  • Als je iets moet doen waar je je concentratie bij nodig hebt, zorg dan dat het niet te warm is in de ruimte waar je bent. 18 tot 20 graden is genoeg. Trek eerder een extra trui aan zodat je hoofd helder(der) blijft.
  • Neem een paar keer per dag een korte rustpauze. Vijftien minuten verspreid over de dag werkt soms beter dan een uur in bed liggen. Probeer je dan te focussen door te mediteren, of doe een “sleutelslaapje” (houd je sleutelbos in de hand, ga rustig zitten en zodra je bijna in slaap valt, dan valt die sleutelbos uit je hand en door het geluid ben je weer wakker). Zet een wekker, en ga na circa 10-15 minuten weer terug naar waar je mee bezig was.
  • Drink veel water verspreid over de dag. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je verdeeld over de dag ca 1 à 1 1/2 liter water drinkt, je hersens beter werken.
  • Gebruik weinig suiker: suiker is een drug, daar word je moe en duf van.
  • Drink zo min mogelijk koffie, cola of energydrinks. Ze fokken je op en laten je niet meer helder denken. Je bent dan heel druk in je hoofd en wilt alles tegelijk doen. Weg is je concentratie.
  • Eet niet te veel langzame koolhydraten (de zogenaamde witte koolhydraten, die zitten in koek, ontbijtkoek en witbrood), daar word je moe en duf van. Als je tussendoor iets wilt eten, neem dan een handje nootjes (walnoten!) of fruit.
  • Een paar van onze redactieleden heeft veel baat bij mediteren. Mediteren verbetert je concentratie en geeft je energie. Als je weinig energie hebt kan de rust opzoeken in je hoofd en opladen, erg welkom zijn. Als je geoefende mediteerders moet geloven, is meditatie supersimpel en verandert het je leven. Elke ochtend een kwartiertje, kan je een compleet ander mensen maken. Door korte meditatiemomenten in te lassen kun je mediteren langzaam maar zeker leren.
  • Krijg je de kriebels van het woord meditatie? Doe dan het volgende als je je moet concentreren: Ga gemakkelijk zitten op een stoel. Doe je ogen dicht en adem een paar keer langzaam en diep in en uit. Tel daarna in gedachten terug van 100 naar 1. Als je bij 1 bent, doe je langzaam je ogen open. Voordat je aan je werk, taak of klus begint, waarbij je concentratie goed moet zijn, is het belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent. Met een rustige geest concentreer je je nu eenmaal beter dan dat er allerlei gedachten door je hoofd gonzen. Deze oefening helpt daarbij.
Back To Top