Liever tol betalen dan ‘zeuren’ Drie keer in de week…
Als je klachten hebt of als je een diagnose krijgt, geeft dat onzekerheid. De meeste mensen willen die onzekerheid verminderen en gaan op zoek naar inhoudelijke informatie over hun ziekte of naar ervaringen van andere patiënten. Een ‘consult’ bij ‘dr. Google’ is dan snel gedaan. Met wisselend succes.
Evenwicht tussen onzekerheid en betrouwbaarheid
Wie hoofdpijn heeft of geteisterd wordt door spierpijn en dat intikt in een zoekmachine, krijgt al gauw honderden hits. En wie een klacht intypt in combinatie met een ziekte vindt natuurlijk websites die deze twee zaken met elkaar in verband brengen. Voordat je het weet, is de conclusie dat het vervelende hoestje waar je al drie dagen last van hebt wijst op longkanker terwijl het, na een bezoek aan je huisarts, gewoon een verkoudheid bleek te zijn. Wees dus voorzichtig met zelfdokteren.
Betrouwbare bron
Toch kan het online opzoeken van informatie ook gewoon heel nuttig zijn. Het kan angst wegnemen en prettig zijn als voorbereiding op
een afspraak met een niet-virtuele arts. Goede informatie helpt bij het duidelijk maken wat je voelt en zorgt dat je echt in gesprek kunt met je arts. Heel belangrijk is dan dat de informatie uit een betrouwbare bron komt.
Onderzoek altijd voordat je gaat lezen wie de site heeft samengesteld. Een farmaceutisch bedrijf kán bijvoorbeeld belangen hebben om je van bepaalde informatie te voorzien. Maar er zijn ook veel ‘zelfbenoemde deskundigen’ online waar je beter niet te veel geloof aan kunt hechten. Als de website gemaakt is door een wetenschappelijke vereniging, een patiëntenvereniging of een nationaal fonds, is de informatie vrijwel altijd betrouwbaar.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap vindt https://www.thuisarts.nl/ de meest betrouwbare site voor medische informatie. De site is gemaakt door huisartsen, wordt ondersteund door patiëntenverenigingen en steeds aangevuld met de laatste wetenschappelijk onderbouwde inzichten. Gebruikers kunnen nagaan wat ze zelf aan hun klachten kunnen doen en ook wanneer ze er goed aan doen de huisarts te bezoeken.
Forum
Een forum kan handig zijn als je op zoek bent naar ervaringen van medepatiënten. Voor het achterhalen van de oorzaak van een klacht of het juiste geneesmiddel zijn ze minder aan te bevelen, vindt het Nederlands Huisartsen Genootschap. Elke patiënt is anders en wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Ook belangrijk om je te realiseren: fora geven vaak een wat vertekend beeld van een ziekte, omdat mensen meer geneigd zijn over hun problemen te schrijven dan over hun vlotte genezing. De ‘succesverhalen’ zijn dus vaak ondervertegenwoordigd waardoor je een te negatief beeld kunt krijgen van het ziektebeeld.
Uiteraard hechten wij als patiëntenorganisatie ook enorm aan betrouwbare en gevalideerde informatie. Alle ziekte-inhoudelijke informatie op onze site is daarom ook gecontroleerd door medisch specialisten.