Ga naar hoofdinhoud

Chronisch ziek zijn heeft veel impact op je leven. Zo ook op het huishouden. Taken die voorheen probleemloos gingen, zoals een boodschap doen of stofzuigen, kosten nu veel meer energie. Met een beetje geluk heb je hulp in de huishouding, maar niet elke (chronisch) zieke heeft recht op huishoudelijke hulp.

Let op je energie en aanvaard de chaos

Zelfs als je hulp krijgt blijven er nog dagelijkse taken over. Wat te doen met de dagelijkse taken?

Let op je eigen energie en aanvaard meer chaos in je leven dan je zou willen zijn alvast twee belangrijke tips. Een rondje langs de redactie leverde de volgende tips op:

  • Op nummer een staat eigenlijk unaniem: vraag hulp als je niet langer weet hoe je alles moet aanpakken, als je niet meer weet waar te beginnen. Aan je partner, kinderen, familie, vrienden, buren. Nee heb je, ja kun je krijgen. Hoewel je misschien liever zelf je huishouden regelt is het raadzaam om bepaalde zaken uit te besteden. Sommige taken kosten nu eenmaal veel energie. Energie die je kunt gebruiken voor je herstel. Energie die je nodig hebt om te voorkomen dat je klachten verergeren door teveel inspanning in het huishouden. En als iemand je dan helpt, accepteer dan wel dat het niet altijd even goed of zelfs anders gedaan is, dan dat je het zelf zou doen. Het belangrijkste is, dat het gedaan is!
  • Verdeel je energie. Verbruik niet al je energie in een keer maar verdeel de taken in kleine stukjes over je dag. Maak bijvoorbeeld ’s ochtends je avondeten. Vaak zie je er tegenop om op het einde van de dag nog te koken. De grotere klussen kun je verdelen over de week. En ook die kun je opdelen in kleine stukjes. Doe kleine beetjes en rust tussendoor uit. Dus niet meteen de hele vloer dweilen als je net wat energie hebt. Neem een kopje thee tussendoor en kom even bij. Als je teveel doet of te snel werkt, wreekt zich dat achteraf. Maak ook keuzes in de ruimte. Heb je meerdere ruimtes? Begin met de ruimten waar je veel bent of die voor jou belangrijk zijn.
  • Kook extra. Vooral pasta’s en stamppotten zijn daar ideaal voor. Maak dan ook direct dubbele porties en vries deze in. Denk ook aan verse soepen of groenten. Die kun je allemaal invriezen. Dan heb je op de dagen dat koken niet meer lukt toch binnen no-time een verse gezonde maaltijd op tafel staan. Belangrijke tip: koop een grote vriezer!
  • Maak het schoonmaken en opruimen voor jezelf zo leuk mogelijk. Hierdoor kun je het langer volhouden. Zet een gezellig muziekje op, las pauzes in met een goede kop koffie en iets lekkers erbij of beloon jezelf met een aflevering van je favoriete programma als je klaar bent.
  • Heb je kinderen en/of een partner? Delegeer de taken. Laat de gezinsleden de taken kiezen die ze willen overnemen. Vele handen maken licht werk. Kinderen kunnen al vrij jong helpen met het huishouden. De tafel dekken en afruimen, afwasmachine in- of uitruimen of afwassen en afdrogen. Maar ook hen leren hun eigen spullen op te ruimen – of te verzamelen op een plek waar je de deur dicht kan doen – scheelt al een heleboel tijd en energie.
  • Pas op met vaste patronen (maandag wasdag etc.) Je kunt de dagen zeker plannen maar je nieuwe situatie als chronisch zieke vraagt ook om een nieuw motto: het komt zoals het komt. Lukt het vandaag niet, dan morgen. Of overmorgen.
  • Heb je iets gepakt of gebruikt, leg het dan direct terug. Maak systemen. Komt er post binnen, leg dat dan direct in een postbakje in plaats van ergens op tafel. Dit is een kleine moeite, maar zo stapelen er geen spullen op. Leg dus niet steeds spullen op de trap of op de hoek van de tafel, maar leg ze direct op de juiste plaats terug.
  • First things first. Dat geldt ook voor kleine taakjes. Zie je een vieze vlek op het raam, modder op de vloer of viezigheid op de spiegel? Maak het direct even schoon. Met een alles to do doekje. Als je de badkamer een goede beurt wil geven, scheelt het veel als deze kleine klusjes al gedaan zijn. En echt schoon wordt het natuurlijk niet met zo’n doekje, maar het oogt wel schoon! En dat geeft toch weer een beetje rust.
  • Laat je wekelijkse (zware) boodschappen thuisbezorgen. Als je let op aanbiedingen en diptijden kan dat vaak al voor 2,95 euro. Gun jezelf dat. Ze worden tot in de keuken thuisbezorgd.
  • Niemand in de buurt om te stofzuigen? Gebruik een bezem of een vloerwisser in plaats van een stofzuiger. Die gebruikt ook nog eens minder energie.
  • Er zijn veel hulpstukken op de markt. Denk zelf ook creatief. Met een rollende bureaustoel kun je ook vegen. Een stoffer en blik met lang handvat zorgen ervoor dat je niet hoeft te bukken.
  • De rommel loopt niet weg. Helaas. Soms moet je gewoon aanvaarden dat je niet alles kunt. Word niet boos op jezelf maar aanvaard dat het niet gaat. Morgen, of overmorgen is er weer een dag.
  • Zorg dat je zo min mogelijk overbodige spullen hebt in je kamer of huis. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft schoon te houden.
  • Wees wat minder streng. Moeten de ramen echt iedere maand gelapt worden? En zo ja, dan echt allemaal? Of alleen die in de woonkamer waar je het vaakst bent? De rest hoeft echt niet. Ga na welke huishoudelijke taken wat minder vaak kunnen.
  • En dan die eeuwige was…. Een wasmand kun je op verhoogde poten zetten of er wieltjes onder zetten zodat je de mand niet hoeft te tillen. Heb je nog geen droger? Dat scheelt weer was ophangen. En na de was komt de strijk. Heb je er wel eens over nagedacht om zittend te strijken? Dat kan met een strijkdeken op een tafel maar je hebt ook tafelstrijkplanken. Of met een strijkkruk. Of koop voortaan strijkvrije kleding!
Back To Top