skip to Main Content

Kinderwens en zwangerschap

« Terug naar artikel

Zwangerschap en sarcoïdose
Mocht u zwanger zijn of willen worden, bespreek dit dan met uw specialist. Sarcoïdose heeft doorgaans geen invloed op de vruchtbaarheid en vormt geen belemmering voor de geboorte van een gezond kind. Tijdens een zwangerschap wordt vaak zelfs een afname van de activiteit van sarcoïdose gezien. Na de geboorte is het wel verstandig te kijken of de activiteit van sarcoïdose niet weer toeneemt.

Indien de longcapaciteit van de patiënte ernstig is aangetast wordt een zwangerschap afgeraden. Indien een patiënte met een dergelijke verminderde longcapaciteit toch zwanger wordt, is het advies de bevalling te laten geschieden met behulp van een keizersnede om de belasting voor de patiënte zo veel mogelijk te beperken.

In ieder geval wordt mannen en vrouwen met klem aanbevolen om tijdensen nog zes maanden na het gebruik van immunosuppressiva zoals methotrexaat zwangerschap te voorkomen.

Medicatie en zwangerschap
Via de navelstreng en moedermelk kunnen kinderen medicijnen die de moeder slikt binnenkrijgen. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor het (ongeboren) kind. Als u zwanger wilt worden of bent, overleg dan met uw arts of u bepaalde medicijnen mag (blijven)

Back To Top