skip to Main Content

Voor professionals

« Terug naar artikel

Als zorgverlener zijn er vele aandoeningen die u vaker tegen zult komen dan sarcoïdose. We zijn daarom blij dat u onze site hebt weten te vinden.

Expertisecentra

Eind 2015 zijn er officieel twee expertisecentra voor sarcoïdose in Nederland erkend. Dit zijn het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein en het Erasmus MC in Rotterdam. In beide centra wordt hard gewerkt aan het opbouwen en uitbouwen van een zorgnetwerk voor sarcoïdose om daarmee te zorgen dat de patiënten passende zorg dicht bij huis kunnen ontvangen.

Lees meer over verwijzen naar St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein
Lees meer over het verwijzen naar het Erasmus MC in Rotterdam

SBN AdviesRaad

Bij de zorgvraag voor een systeemaandoening als sarcoïdose zijn vaak meerdere zorgdisciplines betrokken. Veel van deze disciplines zijn vertegenwoordigd in onze AdviesRaad (AR), daarnaast hebben ook niet medische disciplines zitting in de AR. De leden van onze Adviesraad zijn bereikbaar voor collegiaal overleg over sarcoïdose. Ons secretariaat brengt u graag met hen in contact.

Lees meer over de SBN AdviesRaad

Brochure Sarcoïdose,… en nu? – Informatie voor sarcoïdosezorg in de eerste lijn

Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland (Sarcoidose.nl) en de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP) hebben samen deze brochure speciaal voor de eerstelijns sarcoïdosezorg ontwikkeld, met name voor huisartsen.

In de brochure vindt u praktische handvatten voor de huisartsgeneeskundige behandeling en begeleiding van de patiënt en zijn/haar naasten.
Het heeft de voorkeur dat de coördinatie in overleg met een gespecialiseerde behandelaar en patiënt afgestemd wordt op de behoefte van die patiënt.

Bekijk de SBN Huisartsenbrochure voor sarcoïdose

Kwaliteitscriteria sarcoïdose vanuit patiëntenperspectief

In samenwerking met een aantal zeldzame longziekten en het Athena instituut (VUmc) zijn er vanuit patiëntenperspectief kwaliteitscriteria voor goede sarcoïdosezorg geformuleerd. Daarin geven patiënten aan wat zij belangrijk vinden binnen hun sarcoïdosezorg en welke knelpunten ze daarin ervaren.

Lees meer over de kwaliteitscriteria

Artikelen voor zorgprofessionals

Naast de gebruikelijke wegen voor het vinden van wetenschappelijke publicaties over sarcoïdose zijn er ook op onze website artikelen te vinden over sarcoïdose.

Ga naar de artikelen over sarcoïdose

Daarnaast zijn er ook nog andere plaatsen waar de nodige artikelen verzameld zijn. Zo vindt u veel informatie op de site van de ild care foundation en het WASOG (World Association for Sarcoidosis and Other Granulomatous Disorders)

Lees meer: ILD care foundation (Nederlands en Engels)

Lees meer: WASOG (Engels)

Lees meer: ILD Nieuwsbrief

Foldermateriaal voor patiënten

Sarcoidose.nl heeft een complete folderserie met informatiemateriaal voor (nieuwe) patiënten. Als zorgprofessional kunt u de gedrukte exemplaren van dit foldermateriaal bij ons aanvragen.

Lees meer en bestel onze folders voor patiënten
Back To Top